Gang van zaken rondom toernooi

Gang van zaken / Regeltjes bij deelname aan een CHEMPS ‘verplicht’ toernooi

Afgelopen week hebben we veel wedstrijden gespeeld en de wedstrijden besproken. Tussen de wedstrijden door kwamen bepaalde vragen naar voren, die we in dit stukje graag willen beantwoorden. We hebben er uitgebreid bij stilgestaan, maar desondanks kunnen we een aantal dingen vergeten te zijn. Hopelijk wilt u ons daarop wijzen (zodat we het kunnen aanpassen) en tijdens de toernooien ‘nieuwe’ ouders en spelers daarover bijpraten. Zo zorgen we dat we met elkaar de goede uitstraling en werkwijze voor ogen hebben:

Het stuk is verdeeld in drie gedeeltes: ‘Algemene toernooi-zaken, ‘Voor de wedstrijd’, ‘Tijdens de wedstrijd’ en ‘Na de wedstrijd’.

ALGEMENE TOERNOOI-ZAKEN

Eerste wedstrijden zijn vermeld…

Plaats op tribune

Alles wat ritselt…

Drinken – voeding

Tussendoor vrijspelen

In- en uitlopen van het schema

Afmelden als je tussentijds naar huis gaat.

Eerste wedstrijden zijn vermeld:

Op de uitnodiging, die jullie per mail hebben ontvangen staan alleen de eerste wedstrijden. Soms lijkt het dat daardoor er erg veel ruimte is. Maar als er wedstrijden gewonnen worden dan loopt het schema gewoon door. Maak dus geen planning op de vrije tussentijd, maar houd er rekening mee dat er wedstrijden gewonnen gaan worden.

Plaats op de tribune

Tijdens het toernooi zoeken we graag een plaats op waar we allemaal bij elkaar kunnen zitten. Het is niet alleen gezellig, maar vooral ook makkelijk. Want ‘alles wat ritselt, word gedeeld’. Zo kunnen we ook wedstrijdervaringen delen, elkaar aanmoedigen en het gewoon goed met elkaar hebben.

Dus de eerste, die in de zaal komt moet hier natuurlijk wel rekening mee houden.

Alles wat ritselt

Het is hierboven al genoemd, maar een aloude regel is ‘alles wat ritselt wordt gedeeld’. Dit om vanuit een stuk gezelligheid de lekkere dingen met elkaar te delen. Maar ook omdat sommige deelnemers het leuk vinden om speciaal voor een toernooi iets lekker te bakken. Dat willen we natuurlijk stimuleren.

Denk hierbij ook aan de trainers en begeleiders, die soms zo druk bezig zijn dat ze niet eens de kans krijgen om wat te happen ;0(

Voeding / Drinken tijdens toernooi

Op http://badmintonselectie.chemps.org staat een document over sportvoeding tijdens een toernooi. Superbelangrijk omdat je zaterdag de hele dag moet presteren en het liefst zondag ook nog. Het kan gemakkelijk gebeuren, bij een slecht eetpatroon, dat je al je reserves hebt opgebruikt waardoor je aan het einde van de dag ‘op’ bent.

Tussendoor vrijspelen

De spelers van de CHEMPSselectietraining spelen niet ‘vrij’ tussen de wedstrijden door. Een uitzondering is het inslaan, maar dan ook maar ‘net’ voordat je zelf moet gaan spelen.

Het ‘vrijspelen’ of ook wel ‘ballen’ genoemd eet fysieke, maar ook mentale energie. Je lichaam is continu in beweging, maar op een verkeerde ‘luie’ manier. Bovendien weet je lichaam en hoofd niet wat er nu verlangd wordt: ‘hard werken’ of ‘lekker ballen’.

Dus niet doen!

In- en uitlopen van het schema

De tijden op het schema zijn richttijden. Geleidelijk aan kan men meer of minder tijd voor de wedstrijden nodig hebben. Vraag dus altijd naar de precieze tijden. Dat kan het makkelijkst door een wedstrijd of tien voor jouw eigen wedstrijd in de gaten te houden.

De organisatie mag je maximaal een half uur voor de wedstrijd oproepen. Wees dus altijd een half uur voor de wedstrijd aanwezig en ben al bezig met je warming-up.

<strong

>Als je je tussentijds wilt afmelden

Het kan natuurlijk zo zijn dat er meerdere uren tussen je wedstrijden zit. Je kan ervoor kiezen om dan even naar huis te gaan. Meld je altijd af bij de CHEMPS coaches en, na goedkeuring, ook bij het secretariaat.

We kunnen het ons voorstellen dat het lekker is om even thuis te zijn, maar aan de andere kant verlies je wel het wedstrijdgevoel en bovendien kan je ook veel leren van de wedstrijden om je heen.

Voor de wedstrijd

CHEMPS tegen CHEMPS

Warming-up

Melden bij de coaches

Drinken / rackets / handdoek

Coaching / shuttles

Testen shuttles

CHEMPS tegen CHEMPS

Als er spelers van CHEMPS tegen elkaar moeten dan word er door de CHEMPS coaches niet gecoached, maar ook niet door één van de ouders. Als dat wel gebeurd dan zorgen de CHEMPS coaches alsnog voor begeleiding.

We zijn er van overtuigd dat kinderen heel goed weten hoe ze tegen elkaar moeten spelen. Door de nauwe band met de spelers zouden we onbedoeld iemand bevoordelen als we toch voor coaching zouden zorgen.

Communiceer dat duidelijk met eventueel aanwezige (club)coaches.

Warming-up

Een warming-up kent iedereen, maar doet niet iedereen. Onderschat het belang van een warming-up niet. Niet alleen om fysiek warm te worden, maar ook om je mentaal voor te bereiden. In de warming-up moet je je dus vooral ook bezig houden met de vraag: “Hoe wil ik spelen?”, “Hoe wil ik bewegen?” en “Hoe wil ik denken?”.

Dus in combinatie met het in de gaten houden van je eigen wedstrijden, op tijd beginnen met je warming-up.

Melden bij de coaches

Er worden op een dag veel wedstrijden gespeeld op veel banen. De coaches willen graag weten waar en wanneer je moet spelen. Dit om je te kunnen bekijken en je aanwijzingen te kunnen geven. Soms ook om je te vragen je bij iemand anders te melden om te zorgen dat er altijd naar je gekeken word.

Dus het beste kan je je melden voordat je gaat warm lopen.

Drinken / Rackets / handdoek

Als je je voorbereid voor de wedstrijd zorg dan dat je alvast je drinken, 2 rackets en een handdoek klaar hebt liggen. Deze moet je meenemen naar de wedstrijdbaan toe. Officieel mag je namelijk niet van de baan af om een nieuw racket te halen of een bidon te vullen. Soms mag het, maar ga er niet van uit!

Coaching voor de wedstrijd en krijgen van shuttles

De coaches mogen, officieel, geen aanwijzingen meer geven na het inslaan. Ga voordat je inslaat voor de laatste keer naar de coaches toe om de laatste tips te ontvangen. Hier zullen de belangrijkste speleigenschappen ook nog een keer herhaald worden.

Je krijgt van de coaches ook  shuttles om tijdens de wedstrijd mee te spelen. Aan het einde van de wedstrijd neem je de nieuwe of in ieder geval gebruikte shuttles weer mee terug naar de coach.

Testen verenshuttles

Shuttles zijn gemaakt voor natuurlijke materialen. Dat betekent dat ze erg gevoelig zijn voor bijv. koud weer, veel luchtvochtigheid etc. De snelheid kan dus variëren. Ga nooit spelen zonder de shuttles te testen. Dat kan door een gewone lobservice te spelen, maar ook door vanaf de achterlijn met een volle onderhandse slag de shuttle laag over het net te spelen. De shuttle moet dan voor de achterste dubbelspel-servicelijn vallen.

Is de shuttle te snel dan kan je ‘1 op de 4’ doen. Dat betekent één puntje van de shuttle ombuigen en drie niet. Ook mag ‘1 om 1’. Dat betekent één puntje ombuigen en één niet. Is de shuttle nog steeds te snel dan mag je alle puntjes ombuigen.

TIJDENS de wedstrijd

Coaching bij de elf

Geen ouders bij / rond de baan

Veel uitslaan

Veel fouten maken

Mentale routine

Tegenstander

Netbal / twee keer raken

 

Coaching bij de elf

Wij willen dat je bij de elf punten altijd stopt. Al sta je voor of achter, al wil je tegenstander doorspelen – zodra de eerste bij de elf is stoppen. Ga op zoek naar de coach, maak oogcontact of roep voorzichtig. Eventueel kan je iemand vragen even te helpen halen.

Geen ouders bij / rond de baan

We proberen de kinderen zover te brengen dat ze zelfstandig de uitdaging van de wedstrijd aan kunnen gaan. Daarvoor krijgen ze van ons tips en trics mee. We proberen dat zo goed mogelijk te doen. Bovendien geloven we ook in de zelfredzaamheid van kinderen bij eventuele problemen. Lukt dat alsnog niet dan zijn wij ervoor om dat op te lossen.

Wij als CHEMPScoaches vinden het daarom veel raadzamer als er redelijke afstand is tussen kind en ouder

Veel uitslaan / Niet achterin komen

Als je veel uitslaat, ga dan de shuttle testen. Er is niets zo vervelend om met een te snelle shuttle te spelen.

Aan de andere kant moet je ook direct reageren… als je de shuttle niet weg krijgt dan moet je ook de shuttle testen.

Dat mag altijd… gewoon doen.

Veel fouten maken

Het kan in een wedstrijd altijd gebeuren dat je veel fouten maakt. Wees je daarvan bewust en zoek afleiding.

Dat kan een extra rondje lopen, iets drinken, je veters strikken of gewoon even wachten met gaan klaar staan.

Zoek afleiding en zorg dat je de serie fouten onderbreekt.

 

Mentale routine

Het is aan te bevelen om tussen de rally’s door een vaste (mentale) routine te hebben. Dat is meestal een routine in drie stappen:

  1. Afstand nemen en een rondje lopen (zie hierboven)
  2. Heel snel bedenken: wat deed ik en wat moet ik doen?
  3. Zorgen voor de juiste gedachte: ‘Onverslaanbaar’ of ‘GAAN!’

Ook voor het kort serveren in de dubbel is het belangrijk om een vaste routine te hebben. Dit is ervoor om je te focussen op de uitvoering van de service en niet te denken aan de gevolgen van een slechte service.

Probeer je dus op dezelfde manier voor te bereiden op je korte service.

Tegenstander

Tijdens de (proef)wedstrijden hebben we al vaak gesproken over het hebben van respect voor de tegenstander, maar geen ontzag.

Daarmee bedoelen we dat je gaat voor de aanval, niet te afwachtend en zelf proberen te scoren. Dat betekent ook vasthouden aan beslissingen als jij de shuttle uitziet. De scheidsrechter heeft uiteindelijk gelijk, niet de tegenstander.

Wel respect, maar geen ontzag.

Aanraken net / of twee keer shuttle raken

Het kan zijn dat je tegenstanders in de rally het net raken of dat zowel de voorspeler als achterspeler de shuttle raken. Dat mag niet. Maar als ze niet reageren altijd eerst de rally uitspelen. Niet stoppen zonder dat de tegenstander dat aangeeft.

Na de wedstrijd

Nabespreking algemeen

Nabespreking coaches

 

Nabespreking algemeen

Als de wedstrijd klaar is gaan er verschillende gedachten door je heen. Wij vinden het belangrijk dat je gaat nadenken over de manier van spelen en niet over winst/verlies. Als mensen je daarover vragen stellen probeer dan ook vooral te praten over je manier van spelen.

Nabespreking coaches

Na de wedstrijd kom je altijd even bij de coaches langs. Dat hoeft niet meteen – dat kan soms erg vervelend zijn – maar het moet wel gebeuren. We kunnen dan weer wat extra info meegeven voor de volgende wedstrijd.

Veel succes voor het komende toernooi